A Csung Jüan Chi Kung szabaddá tesz!

2022.06.22

A Csung Jüan Chi Kung szabaddá tesz!

Így változtatta meg az életem a kínai öngyógyítás csodája

(Édes Richárd)

"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra".

(Weöres Sándor: Szembe fordított tükrök)

Energiából sodort Létra vagyunk az Ég és Föld között

Weöres Sándor sorai jutnak az eszembe, ha valaki megkérdezi tőlem, szerintem mi a Csung Jüan Chi Kung.

Mert Takács Szabolcs Csung Jüan Chi Kung gyakorlásain Miskolcon végtelen energiaáramlást, a versben tündöklő szabadságélményt élhettem át. Ez történik a Nagy Fa gyakorlat során: lábunkkal hatalmas gyökeret növesztünk a talajban, hihetetlen energiákat ébresztünk a testünkben, miközben az Ég erők tisztasága végigzáporozik a tagjainkon, hogy testi-lelki és szellemi szinten egyaránt megtapasztaljuk az ősi erők végtelen tisztító, öngyógyító hullámzását.

És feldereng a lehetőség, hogy szert tehetünk egy bölcsességre, valamiféle megvilágosodásra, ha jobban átéljük az Eget és a Földet összekapcsoló egyensúlyi szerepet. A régi keletiek szerint bárki "buddhává", azaz "megvilágosodottá" válhat, így megnyílik előttünk egy új horizont, a lényünk kozmikus oldalának megismerése felé vezető ragyogó ösvény.

Megismertem a több mint 7000 évezred messzeségéből felderengő gyógyító gyakorlatokat, és közben egyensúlyba került bennem az Ég jang energiája és a Föld jinje. Így én váltam a létrává, a testem meridiánjain csak úgy száguldozott a láthatatlan buborékként pezsgő chi. Maga az életerő, amely képes feloldani bennünk a negatív, blokkokat okozó érzelmeket. Hirtelen azon kaptam magam, hogy az állandó megfelelések helyett napról napra sokkal inkább befelé figyelek: a módszer hatására a mindennapokat is új fényben láttató szemléletet kaptam.

Így a Csung Jüan Chi Kung gyakorlása által lassan ráébredtem, hogy nemcsak emberi lények vagyunk: sokkal többek annál, és újra egységbe kerülhetünk a kozmosszal. Miközben acélosodik az önbizalmunk, és a gyakorlások által teljesen más szemmel nézünk a velünk történő eseményekre, a bennünk zajló folyamatokra.

Ami a legfontosabb, elengedjük a negatív gondolatokat, az állandó dacos keresést. Például Szabolcstól tanultam meg, hogy minél görcsösebben keresek valamit, annál nehezebben érem el.

Uralod, ha elengeded. Eléred, ha nem kergeted. Klisésnek hangzik, mégis olyan igazság rejlik benne, amit nektek is ki kell próbálni! Ez viszont csak akkor történhet meg, ha a Csung Jüan Chi Kung által sikerül valamelyest kiszabadulni a félelmek és vágyak minket rángató fogságából. Ezek számos esetben a vese meridiánhoz kapcsolódnak (persze a Csung Jüan Chi Kungnak erre is megvannak a megfelelő gyakorlatai, amik "megszelídítik" a bennünk lévő blokkokat).

7 évezres távlatából érkeznek a gyógyító titkok, a Csung Jüan Chi Kung

Valahol Keleten, Csung Jüan síkság vidékén, a világról elzárt hegyek és kolostorok eszményi szépségű birodalmában meggyökeresedett egy szemléletmód.

A bölcs gondolkodásmódot Csung Jüan Chi Kungnak nevezeték. Mélyen megváltoztatta gyakorlói életét, és ugyanezt a 21. századi modernitásban is. A nagyszerű tanítás lényege azonos maradt: a "csung" a "középút", az "egyensúly", a "jüan" pedig egy "természetes ősi forrás". Vagyis nevéből eredően a Csung Jüan Chi Kung egy ősi egyensúly, amit szüntelen és eltökélt gyakorlás által állíthatunk helyre a testünkben az eredeti állapotba, amit még nem mételyezett meg a civilizáció és a napjainkat átható stressz.

Kezdetben csak ízelgettem a szabadság és az egyensúly lehetőségét a gyakorlások által. Majd az öt, egyenként 3 órás foglalkozás során apránként egyre jobban sikerült megvalósítanom minden Csung Jüan Chi Kung főgyakorlatát és esszenciáját, a Nagy Fát (azóta is az energiaáramalás megtapasztalásának egyik legcsodásabb élményét nyújtja számomra).

Mi történt bennem a Csung Jüan Chi Kung gyakorlása alatt?

Nem kertelek: nehéz volt kimozdulni a nyugati kultúra által megszokott rutinok komfortzónájából, és szert tenni a korábban sosem érzett tapasztalatokra.

Bizony ropogtak azok az izmok, meg kellett szoknom a nyakam és a derekam korábban sosem tapasztalt nyújtását...Ez idővel hihetetlen dinamikát, örömöt és magabiztosságot adott, amit nektek is mindenképpen érdemes kipróbálni! Ezt nem lehet könyvekből megtanulni, tényleg személyesen kell átélni. Már csak azért is, mert a Csung Jüan Chi Kung gyakorlatai mindenkiben egy teljesen egyedi látásmódot nyitnak: a vizualizációk és az energia pezsgő áramlása által mindenkinek egyéni felismerések járják át a lelkét, mindenkinek a saját kis világában ad teljesen új szemléletmódot a Csung Jüan Chi Kung. És minél többet gyakoroljuk, annál könnyebben érthetjük meg a világban betöltött helyüket és szerepünket. Annál gyorsabban inthetünk búcsút a mindennapok bennünk örvénylő feszültségnek, az érzelmi és fizikai elakadásoknak.

Külön tetszett, hogy a Csung Jüan Chi Kunggal az ember ismét visszaveheti az irányítást az állandóan csapongó elme felett. Visszatérhetünk egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, természetesebb szemléletmódhoz, ahol nem ér el minket a stressz szorítása és a mindennapok rutinja.

Nem volt könnyű elkezdeni a Csung Jüan Chi Kungot, viszont, ahogy a régi görögök mondják, a kezdet már fele az egésznek, és szerencsémre egy lelkesítő, elmélyült és mindig vidám Csung Jüan Chi Kung oktatóra leltem Szabolcsban.

Válj gigászi sárkánnyá, daruvá és hosszú életű fává a Csung Jüan Chi Kunggal!

Áramlásban lenni, eggyéválni az univerzum végtelen energiáival.

Számomra ezt jelenti a Csung Jüan Chi Kung. A gyakorlások során teljesen elfeledkezem a hétköznapi tér és idő, a fizika megszokott törvényeiről. Egyáltalán nem hiányoznak nekem, amikor átélem a Csung Jüan Chi Kung varázslatát, a meridiánok hullámzását, amely egy buborékos mozgáshoz hasonlít.

Ilyenkor kiszakadok a jól megszokott 21. századi félelmek-vágyak-megfelelési kényszerek gúzsba kötő koordináta-rendszeréből, és átlépek egy olyan ősi dimenzióba, ami a mosolygó kínai bölcsek idejében még mindennapos valóságot jelentett. Nagyjából 7000 évvel ezelőtt, a Csung Jüan Chi Kung születésének hajnalán.

A Csung Jüan Chi Kung nem hétköznapi gyakorlatokkal jár. Ezekhez óriási szükségünk van a képzelőerőre, a vizualizációra. Például Szent daruként égi madarak lehetünk egy csendes, békét adó tóban, ahol azonosulhatunk a vízenergiával, megtisztítva a vesemeridiánt, a gerincet, a derekat, és egyfajta könnyedségre teszel szert a félelemmel való szembenézésre.

Gyakorolhattam a Gyermek imáját Buddhához. Átélhettem, miként kerül egyensúlyba a tenyerem közepén lévő biológiailag aktív pontok érintésekor a jin és a jang energia. Közben közelebb kerülhettem a Szellemi tanítómhoz, és elengedhettem azokat a mintákat, amelyek már nem szolgálnak engem, mindezt átadhattam neki.

Aztán egy másik gyakorlatban hatalmas, tengert felkorbácsoló sárkány lettem, erősítve a vesék funkciót, száműzve a szorongásaimat. Ez jótékony hatással volt a gerinc deréktáji részére, az egész testem működésére.

És eljutottam ez 1. szint csúcspontjához, a Nagy Fához. Ez lett a "kapunyitásom" a kozmosszal való egyesüléshez, az univerzális lét megtapasztalásához. Minél hosszabban és rendszeresebben gyakoroltam, annál csodásabb élmény részesévé váltam. És gyakorolni is fogom a jövőben, hogy meghosszabbítsam az életem, ahogyan azt a sokszor halhatatlannak tűnő fák teszik. Majd jött a nemesítés, a belső szervek energiával való felpezsdítése. A testünkben keringő energiát nemesíthetjük, hogy azok forró belső mátrixukkal simogassák és gyógyítsák a belső szerveinket, új energiát adva mindegyiküknek.

Másik nagy kedvencem a Kis Égi Kör (a Mikrokozmikus Pálya). Átélhettem benne, hogyan keringethetem az energiát a testem fontos pontjain. A mikrokozmikus pálya megmutatta, hol vannak az energiaáramlásomban elakadások, milyen lélektani gátak akadályozzák a fejlődésem, a szabadság megtapasztalását.

Szabolcs rengeteget mesélt a meridiánokról. Behálózzák az egész testünket, azonban a bennük ficánkoló chiről, a bársonyos energiapezsgés útjáról akkor szerzünk igazán mély benyomást és személyes tapasztalatot, ha a mozdulatok során átéljük.

A foglalkozásaink során Szabolcs részletesen megmutatta, hogyan ébreszthetünk öngyógyító energiát a szívben, a májban, a tüdőben, a vesében vagy a lépben.

Ez nemcsak a szervek energetikájának öngyógyításával jár együtt, hanem azokkal a lelki működéseinkkel is, amelyek akadályozzák a boldog emberré válásunkat. A vese tisztításával például megszabadulhatunk a félelmeinktől, a szív érintésével az érzelmi fájdalmainktól, míg a máj esetében a sértődéseink, haragvásaink ködét oszlathatjuk szét magunkban.

Bonyolult kérdések ezek, és csak Szabolcs tudja mélyrehatóan megvilágítani az összefüggéseket. Rengeteget mesélt nekünk, résztvevőknek a test működéséről, a betegségek és az energetika, a chi szerteágazó összefüggéseiről.

Tehát váljunk vízivó darvakká, tengerben fürdő hatalmas sárkánnyá, életmeghosszabító erőtől vibráló Nagy Fává! Fedezzük fel a Csung Jüan Chi Kung világát, és legyünk részesei egy hosszabb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életnek!

Szabolcs mindig egy bevezető beszélgetéssel hívja az érdeklődőket a Csung Jüan Chi Kung gyakorlásába. Nektek is azt ajánlom, hogy mielőbb keressétek meg a miskolci oktatót, fedezzétek fel a bennetek rejlő végtelen gyógyítóerőt, a módszer varázslatát!

Takács Szabolcs, a Csung Jüan Chi Kung oktatója:

zyqmiskolc@gmail.com